ورمی پلاستر (knauf vermiplaster)
ورمی پلاستر از محصولات شرکت کناف ایران مواد پایه گچی مقاوم در برابر حریق می باشد که عمدتا از گچ، ورمی کولیت، پرلیت و دیگر افزودنی ها ساخته شده است.
ورمی پلاستر کناف ایران در دسته محصولات حفاظت در برابر حریق غیرعامل قرار می گیرد و در هنگام آتش سوزی از سازه فولادی ساختمان در برابر حریق و افزایش دما تا اطفاء حریق و تخلیه نمودن ساختمان محافظت می کند تا سازه بر اثر افزایش دما تغییرشکل نداده و موجب فروریزی نشود. (مانند حادثه ساختمان پلاسکو در تهران)
محصول ورمی پلاستر کناف ایران جهت اجرا بصورت پوشش ضد حریق اسکلت فولادی ساختمان دارای استانداردهای ۱- ۱۲۰۵۵و استانداردهای بین المللی ۱- BS8202 و ۴-۱۳۳۸۱ BSEN می باشد.
ویژگی های پوشش ضد حریق اسکلت فولادی کناف (vermiplaster)
- ورمی پلاستر با استفاده از دستگاه پاشش مخصوص به آسانی و راحتی اجرا می گردد.
- محصول ورمی پلاستر کناف به علت دارا بودن پایه گچی دارای گیرش خیلی سریع می باشد که باعث افزایش سرعت کار می گردد.
- محصول ورمی پلاستر فاقد مواد خورنده و مضر بوده و به اسکلت فولادی آسیب وارد نمی کند.
- رنگ محصول ورمی پلاستر سفید می باشد.
- ورمی پلاستر کناف ایران جهت استفاده به صورت پوشش ضدحریق ساره فولادی ساختمان، نسبت به محصولات مشابه از لحاظ عملکرد حفاظت در برابر حریق و چسبندگی و مقاومت فیزیکی دارای برتری شاخص می باشد.
- محصول ورمی پلاستر کناف ایران برروی پایه گچی تولید شده و برای تیرها و ستون ها در طبقات همکف به بالا و نیز تیرهای اصلی و فرعی طبقات زیر همکف و ستون هادر طبقات زیر همکف به شرطی که روی آن کاور گردد بلا مانع است.
- پس از اجرای ورمی پلاستر کناف امکان ماله کشی سطح وجود داشته و می تواند به عنوان سطح نهایی مورد استفاده قرارگیرد که این امر باعث کاهش هزینه ها می گردد.
جدول مشخصات فنی ورمی پلاستر کناف ایران (اندودپاششی ضدحریق اسکلت فولادی)
روش و نکات اجرائی ورمی پلاستر کناف
–آماده سازی بستر اجرای ورمی پلاستر
سطح زیرکار ورمی پلاستر کناف باید کاملا تمیز و فاقد هرگونه روغن، گریس، گرد و غبار، آلودگی، لایه های سست، قارچ و کپک و موادی که به چسبندگی خوب آسیب وارد می کنند باشد پس باید قبل از اجرای ورمی پلاستر، سطح زیر کار کاملا شسته شده و در صورت نیاز از برس سیمی، وایربرس، باد و یا واترجت استفاده نمود.
۱ـ سازگاری ورمی پلاستر کناف با مصالح سطح باید بررسی گردد.
٢ـ محصول ورمی پلاستر کناف ایران به عنوان اجرا بصورت مواد پاششی ضدحریق اسکلت فولادی ساختمان نیاز به اجرای مش ندارد ودرشرایط خاص سازه فولادی که در مقررات ملی ساختمان ذکر گردیده است نیاز به مسلح کننده های مکانیکی دارد و اینکه چه نوع از مسلح کننده های مکانیکی و یا چه مقدار از آن موردنیاز باشد به عواملی همچون : چسبندگی سطح ،شکل مقطع فولادی و ابعاد هندسی آن ،ویژگی های سطح زیر کاربرد سازه موردنظر ،عوامل بیرونی بستگی دارد.
٣ـ محصول ورمی پلاستر کناف ایران با پوشش های پرایمری و یا پوشش های قدیمی ضدزنگ بر پایه الکیدی، اپوکسی، سیلیکات و روی (پوشش گالوانیزه) سازگاری دارد.
۴ـ در صورتی که روی سازه اسکلت فولادی که جهت پاشش مواد ضدحریق ورمی پلاستر در نظر گرفته شده پوشش های قدیمی، نقاشی، روغن جلا و غیره وجود داشته باشد باید بوسیله ابزار مناسب از روی سطح برداشته شده تا مانع چسبندگی مناسب اندود ورمی پلاستر به سطح زیر کار نگردد.
۵ـ جهت اجرای ورمی پلاستر کناف ایران توصیه می گردد از پوشش های پرایمری روغنی و یا پوشش هایی که چندین روز بیرون مانده اند برای بالا بردن سطح چسبندگی استفاده نگردد.
۶ـ ورمی پلاستر کناف ایران برای فضای خارجی ساختمان که در معرض آبریزی مستقیم و اشعه ماورا بنفش می باشد توصیه نمی گردد.
اسکلت فولادی ساختمان:
اسکلت فولادی ساختمان که بر روی آن پوشش ضدحریق ورمی پلاستر اجرا می گردد در ابتدا باید از لحاظ زنگ زدگی مورد بازدید قرار گیرد و در صورت وجود زنگ زدائی گردد و بعد از آن ضدرنگ بصورت دو لایه روی آن اجرا گردد. پرایمر مناسب از قبل باید مورد آزمایش چسبندگی قرار گرفته ودر صورت مثبت بودن اجرا گردد. (باید توجه نمود پرایمر انتخابی با نوع پوشش ضدرنگ مطابقت داشته باشد.)
شوره زدگی در اسکلت فولادی روکش شده با روی در صورت قرارگرفتن در شرایط مرطوب و فاقد تهویه باعث خوردگی فولاد سازه می گردد و در این صورت توصیه می شود که جهت پوشش دهی ضد حریق اسکلت فولادی گالوانیزه،ابتدا یک لایه پرایمر سازگار با پوشش مذکور و لایه پایه روی آن اجرا گردد.
برای سازه های آلومینیومی ساخته شده از آلیاژ آلومینیوم و یا ساخته شده از روکش آلومینیوم باید قبل از اجرای پوشش ورمی پلاستر (پوشش های قلیایی) توسط یک لایه پرایمر سازگار کاور گردد.
روش اجرای اندود پاششی ضدحریق اسکلت فولادی (ورمی پلاستر)
کیفیت ملات ورمی پلاستر وابسته به میزان دقیق آب مخلوط شده مطابق دستورالعمل می باشد و نیز کیفیت پاشش اندود ورمی پلاستر باید بصورت صاف و یکدست و متخلخل باشد.
فاصله سرنازل از محل مورد نیاز در هنگام پاشش ورمی پلاستر باید در حدود۳۰ سانتی متر باشد و ضخامت نهایی مورد نظر ورمی پلاستر باید بصورت چند لایه نازک پاشیده شود و در ضخامت موررد نظر حدود ۲۰ تا ۲۲ میلی متر باشد و در صورتی که ضخامت نهایی ورمی پلاستر تا ۴۰ میلی متر مورد نظر باشد لایه دوم بعد از یک ساعت و قبل از اینکه لایه زیرین ورمی پلاستر خشک گردد اجرا می گردد. توجه گردد که گیرش نهایی اندود ورمی پلاستر با توجه به دمای محیط کار ممکن است کمی زودتر و یا دیرتر از زمان ارائه شده در (جدول ویژگی های ورمی پلاستر کناف ایران) صورت پذیرد.
ضخامت اندود پاششی ضدحریق اسکلت فلزی (ورمی پلاستر):
-حداقل ضخامت لایه ورمی پلاستر ٩ میلی متر (برای R30)
-حداکثر ضخامت لایه ورمی پلاستر در هر بار پاشش ٢۰-٢٢ میلی متر
-حداکثر ضخامت لایه ورمی پلاستر در دو بار پاشش ۴۰ میلی متر.
ماشین آلات و تجهیزات ورمی پلاستر (اندود ضدحریق سازه فولادی ساختمان)
-دستگاه PFT کناف پمپ مخلوط کن G4/G5
-لوله مخصوص پاشش ورمی پلاستر به قطر ٢۵ میلی متر
-نازل پاششی ورمی پلاستر ٢۰ میلی متر
-طول لوله انتقال دهنده ملات تر ورمی پلاستر ٢۵ متر
-مخلوط کن پیچشی متناوب G4/G5
-مخلوط کن پیچشی اندود عایق G4/G5
-روتور استاتور مخصوص ورمی پلاستر D4-3
زمان اجرای ورمی پلاستر (اندود پاششی ضدحریق سازه فولادی):
زمان اجرا برای ورمی پلاستر کناف بستگی به شرایط بیرونی و محیط، تعداد لایه های موردنیاز ورمی پلاستر و زیرسازی لایه های اندود ورمی پلاستر بین ۱٨۰ الی ٣۰۰دقیقه می باشد.
دمای محیط کار ورمی پلاستر (اندود پاششی ضدحریق اسکلت فولادی)
جهت اجرای ورمی پلاستر کناف باید دقت نمود نباید دمای محل کار زیر ۵درجه سانتی گراد یا بالاتر از ۴۰درجه سانتی گراد باشد. ورمی پلاستر ایجاد شده می بایستی تا زمانی که بطور کامل خشک گردد در بازه زمانی فوق بوده و از تابش مستقیم نور خورشید و یخ زدگی و آب ریزی و باران و میعان محافظت شود.
خشک شدن ورمی پلاستر (مواد پاششی ضد حریق اسکلت فولادی)
برای زودتر خشک شدن اندود ورمی پلاستر باید تهویه مناسب در محل اجرا را ایجاد نمود ودر صورتی که اندود ورمی پلاستر کناف در محل اجرا می شود که بر روی کف آن قسمت در حال انجام آسفالت و یا در عملیات اجرایی که باعث تولید گرما می شود باید توجه گردد که با تهویه هوا عبور داده شود و از بوجود آمدن تنش گرمایی جلوگیری کرد.
مدت زمان خشک شدن ورمی پلاستر (اندود پاششی ضد حریق اسکلت فولادی ساختمان)
برای خشک شدن اندود ورمی پلاستر بصورت کامل در ازای هر ۱۰ میلی متر ضخامت اجرا شده، ۱۴روز زمان لازم است که این زمان با توجه به دما، رطوبت و تهویه محل اجرای ورمی پلاستر متغیر بوده ودر صورت وجود دما و رطوبت غیر معمول زمان خشک شدن کامل ورمی پلاستر ممکن است تغییر نماید.
سطح نهایی ورمی پلاستر (اندود پاششی ضد خریق سازه فولادی ساختمان):
سطح نهایی ورمی پلاستر کناف که بصورت دانه دانه و متخلخل می باشد و حصول یک سطح نهایی کاملا صاف بر روی ورمی پلاستر نیز ممکن می باشد در صورتی که نیاز باشد بر روی ورمی پلاستر سطح نهایی دیگری اجرا گردد تمام این پوشش ها باید از لحاظ ویژگی با ورمی پلاستر کناف سازگار بوده و باعث کاهش خصوصیات ورمی پلاستر در جهت حفاظت حریق نگردند و در صورتی که مثلا به علت تغییرکاربری نیاز به اجرای سطوح تزیینی و یا محافظتی بر روی ورمی پلاستر باشد نیز باید توجه نمود مواد ثانویه با اندود ورمی پلاستر کناف ایران سازگار باشد.
حفاظت و نگهداری ورمی پلاستر (اندود پاششی ضدحریق اسکلت فولادی):
در اجرای ورمی پلاستر کناف ایران باید توجه نمود از پوشش ورمی پلاستر در برابر رطوبت و ریزش آب قبل از اجرا، در زمان اجرا و بعد از تحویل ورمی پلاستر در محل محافظت گردد.
باید مواد پودری ورمی پلاستر مطابق توصیه های تولید کننده (کناف ایران) انبار و استفاده گردند تا دچار تغییر خواص نشوند.
مراقبت از ناشین آلات و تجهیزات پاششی ورمى پلاستر :
تجهیزات و ماشین آلات ورمی پلاستر کناف باید با توجه به موارد زیر و بصورت متناوب مورد بازدید قرار گیرند:
-کلیه دستگاه ها و ابزار عاری از مواد ورمی پلاستر باقی مانده از پاشش های قبلی باشد.
– تمامی اجزای دستگاه پاشش ورمی پلاستر (دستگاه PFT) مانند فن ها،دمنده ها،مخلوط کننده ها و غیره خوب کار کنند.
ـ نازل های هوای دستگاه پاشش ورمی پلاستر عاری از هرگونه مواد خشک شده اضافی باشند.
-شیرهای دورانی دستگاه پاشش ورمی پلاستر و لوله های مواد و لوله های هوای فشرده و لوله های آب بدون نشتی باشد.
سرویس ها برای پاشش ورمی پلاستر کنترل شود ولتاژ دستگاه پاشش ورمی پلاستر فاقد نوسان باشد و متناسب با دستگاه باشد.
آب مورد نیاز برای اختلاط پودر ورمی پلاستر از نوع آشامیدنی و فاقد سختی غیر مجاز و در حجم مناسب با فشار مناسب باشد.
هوای فشرده برای پاشش ورمی پلاستر تمیز و با فشار درست باشد.
گواهینامه های ورمی پلاستر:
فرایند آزمایشگاهی تولید محصول ورمی پلاستر در شرکت کناف ایران در مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی ایران در تهران و نیز موسسه بین المللی Efectis انجام شده است.
توضیح آنکه در مقررات آتش نشانی استان تهران و خراسان رعایت مباحث حریق سازه اسکلت فولادی ساختمان الزامی می باشد.